Kuva 1 Hännilän tila, kesällä 2020Myönnettäköön heti alkuun, että olen hevoshullu, tätiratsastaja, hevosmummoilija ja totoilija. Joissain piireissä näille termeille hymähdellään, mutta itse kannan tittelini ylpeydellä.

Hevoskärpänen pääsi iskemään jo kaksivuotiaana, kun ryömin isoisäni työhevosen jaloissa heti, kun lapsenvahdin silmä vältti. Lapsenvahtina usein olikin isoisäni, joka samalla teki töitä, koska eihän kukaan nyt jouten voinut maaseudulla olla. Isoisä ei koskaan hankkinut autoa, koska silloin olisi kuulemma laiskistunut, vaan reissut tehtiin joko hevosella, polkupyörällä tai potkukelkalla. Hän oli hieman kovempaa tekoa kuin jälkisukupolvensa, jotka ajavat autolla lähikauppaan kilometrin matkan.

Kun vuosia tuli muutama lisää, pääsin tutustumaan sedän luona ravihevosiin. Parasta oli päästä mukaan istumaan koppakärryihin tai rekeen, ja maisemat vaihtuivat! Ei yhtään haitannut, että lumipaakkuja tai hiekkaa lenteli silmiin, olin sitä mieltä, että tämä oli hienointa, mitä ihminen voi kokea! Ehkä myöhemmin tuli muitakin asioita.

Sedällä oli vuosien varrella suomenhevosia, lämminverisiä ja jopa orlovilaisia. Näistä ensimmäiseksi omaksi hevoseksi valikoitui suomenhevonen, jonka setä huusi Turun Kuninkuusravien hevoshuutokaupasta, ja kovana kauppamiehenä sai siitä myytyä minullekin osuuden. Tämä tapahtuma lienee ollut se kuuluisia pikkurilli, jonka jälkeen lähti koko käsi.

Hevosomistajuus toi mukanaan tarpeen oppia lisää hevosista, hevosmiestaidoista, valmentamisesta, huoltamisesta, elinolosuhteista ja niin edelleen. Tämä taas johti siihen, että muutama vuosi sitten liityin Turun Hippos Ry:n jäseneksi, koska halusin olla vaikuttamassa Metsämäen toimintaan ja raviurheilun tukemiseen alueellamme. Haluan, että jokaisella olisi mahdollisuus tutustua hevoseen lähietäisyydeltä ja kokea tämän upean eläimen läsnäolo.

Olen ottanut mukaan hevosharrastuksiin ystäviäni, jotka ovat saaneet läheltä kokea ne suuret tunteet, joita koetaan häviön, voiton tai onnistumisen hetkellä. Näistä monia voin kutsua myös nyt kimppalaisiksi, jotka odottavat innolla pääsyä radan varteen jännittämään oman hevosen suoritusta. Hevoshulluus on mielestäni hyvällä tavalla tarttuvaa.

Kirjoittaja: Niina Soinila, Turun Hippos Ry:n hallituksen jäsen.

Kuva Miss Marketing, Team Cash Flow, Kuva: Laura Katajisto

Niina Blogi kuva1

Kuva Menolexa Rols rattaillaan Antti Ala-Rantala, Team Noidannuolet, Kuva: Kirsi Kantokoski

Niina Blogi kuva2

Kuva Urho Ilmari, Tiimi Urholliset, Kuva: Carina Lindroos

Niina Blogi kuva3

Vaikka olen juuriltani satakuntalainen ja asun nykyään Uudenmaan puolella, Varsinais-Suomi ja tämän alueen hevosihmiset ovat niitä, kenen kanssani suurimman osan päivistäni vietän. Varsinais-Suomi on hevostiheää aluetta. Tiheää maakunnassa on myös hevosten kanssa harrastavien ihmisten, sekä hevosalan ammattilaisten määrä. 

Kasvatustoiminta on koko hevosalan perusta, sen kivijalka. Varsinais-Suomi on vahvaa hevoskasvatusaluetta. Maakunnassamme on useita oriasemia ja ammattitaitoisia eläinlääkäreitä. Suuri osa Suomen tammakannasta astutetaan juuri Varsinais-Suomessa. Meillä on pitkäjänteisiä ja ammattitaitoisia poni-, ratsuhevos-, ja ravihevoskasvattajia. Moni heistä alansa huippuammattilaisia, osa jopa pioneereja. Varsinais-Suomi tarjoaa edulliset kasvatusolosuhteet varsoille ja varsojen kasvattamisen ja hoitamisen osaaminen on korkeaa kasvattajiemme keskuudessa. 

Varsinais-Suomessa on useita hoidettuja harjoitusraviratoja ja kaksi oppilaitosta, jotka kouluttavat uusia hevosalan ammattilaisia. Useat maakuntamme hevosklinikat hoitavat ammattitaidolla alueen hevoskantaa. Maakunnassamme on Suomen ensimmäinen raviponikoulu, jonka toiminta jatkuu taas pienen tauon jälkeen. Vahva harrastajakunta, niin ravi- kuin ratsupuolella, ovat toiminnan pyörimässä pitävä voima. Yhteistyötä alueella tehdään ravi- ja ratsuihmisten kesken ja SRL Lounais-Suomi on aktiivinen raviradan kumppani.

Ennen kaikkea Varsinais-Suomessa on huikeita hevosalan ammattilaisia, joiden osaamista saa ihailla joka päivä. Meillä on Suomen parhaimpia valmentajia, menestyneimpiä ohjastajia ja ratsastajia, huippuhevosenhoitajia, kengittäjiä ja eläinlääkäreitä. Alueemme kasvattajat kasvattavat suomen menestyneimpiä hevosia ja poneja. Ja mikä hienointa, meillä on useita nuoria ammattilaisia, jotka kehittävät itseään ja toimintaansa joka päivä. Kaiken tämän kruunaavat upeat hevoset ja ponit.

Kuten tekstistä näkyy ja kuuluu, olemme Metsämäessä ylpeitä maakuntamme hevosihmisistä ja heidän hevosistaan. Pitkään olemme suunnitelleet tapaa, jolla voisimme tuoda paremmin heitä ja heidän mielipiteitään esille. Tämä on tämän blogin ensimmäinen teksti, mutta toivomme täyttävämme sivuja jatkossa hevosharrastajien ja ammattilaisten kirjoituksilla. Erilaiset persoonat, ihmiset ja tarinat ovat lajimme suola ja sokeri. Blogi on aloitettu ja areena on auki. 

 

EevaKarvonenKirjoittaja on Turun Hippos ry tomitusjohtaja

© Turun Hippos Ry 2020   •   Sivut WebGarden Oy