Perttelissä asuva Hanna Asklöf kasvattaa connemaraponeja Ohana kasvattajanimellä. Tähän mennessä varsoja on syntynyt 22 kappaletta. Ensimmäinen varsa syntyi vuonna 2005. 

Ensimmäisen tammansa Hanna osti vuonna 2002. Suomessa syntynyt Aramara Eliza (Ardnasillagh O’Flaherty – Pilgaards Camilla) toimi siitosuransa lisäksi myös Hannan kilparatsuna. Tamma varsoi kaikkiaan seitsemän varsaa, joista kuusi syntyi Hannan omistuksessa. Tammavarsoista molemmat on kantakirjattu ja orivarsoista Ohana Domhnall Dash vaikutti useita vuosia jalostuksessa, se kantakirjattiin Ypäjällä ponioripäivillä vuonna 2013 II palkinnolla. Ori kilpaili myös koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa kansallisella tasolla. Ohana Domhnall Dash ruunattiin syksyllä 2020 ja myytiin, uuden omistajansa kanssa se jatkaa kilpauraansa. 

Ruotsissa syntynyt tamma Woolpacks Sweetie Pie (Janus – Bolle Cornett) tuli 4 vuotiaana Suomeen. Myös Woolpacks Sweetie Pie kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa aluetasolla siitostamman velvollisuuksien ohella. Tamma varsoi kaksi varsaa Hannalle. Näistä 2008 syntyt Ohana Cornette (i. Pady Melody d’Auxence) on jatkanut Woolpacks Sweetie Pien sukulinjaa Hannalla. 

Aramara Elizan ja Woolpacks Sweetie Pien lisäksi Hannalla on ollut jalostuskäytössä omien kasvattien lisäksi Suomessa syntyneet Doyher Ruby Rose, Aramara Spring Edition, Rockfield Eternity, Doyher Rioghnach, Hagelunds Carlene sekä Rockfield Euphoria. Ensi vuonna on odotettavissa toinen kolmannen polven kasvatti sekä ensimmäinen neljännen polven omakasvatti. Iso-Britanniassa syntynyt tamma Edenwoods Cassiopeia Cashel ostettiin vuonna 2011. Se on tehnyt alkuun uraa koulu- ja esteradoilla mm. Hannan tyttären Pepin kanssa. Ensimmäisen varsan tamma teki Hannalle vuonna 2018. Tamman toinen varsa syntyi tänä kesänä. 

Hanna on myös oriinpitäjä. Tilalla ovat asustaneet jalostusoriit Ohana Domhnall Dash, Dark Edition sekä Dale Mountain Mist jonka Hanna osti vuonna 2019. Dale Mountain Mist kilpaili Hannan tyttären Pepin kanssa kouluratsastuksessa. Ori menehtyi alkuvuodesta 2021 ja kun Domhnall Dash myytiin, oli pihassa tilaa uudelle jalostusorille. Näin kimo-ori Sternbergs Marvin (Skousboe Morning Rock – Renate vom Donaumoos) saapui pihaan. Ori on jo aloitellut kouluratsastuksessa kilpauraansa Pepin kanssa tämän kesän aikana. Hannan oriit ovat myös aina olleet vieraiden tammojen käytössä. 

Hannan kasvatuksen kultaisena lankana on saada jalostuksen tuotteena terveitä käyttöponeja jotka myös ovat rotutyypillisiä ja rakenne sellainen, että se kestää käyttöä. 

Hannalla on pyrkimys näyttää kaikki omat kasvatit niin Suomen Hippoksen näyttelyissä kuin muissakin poneille tarkoitetuissa tapahtumissa niiden ollessa nuoria. Myöhemmässä vaiheessa niillä kilpaillaan alue- tai kansallisella tasolla. Hannan toive onkin, että suomalaisia poneja nähtäisiin enemmän kilparadoilla. Tämän vuoksi omat tammat myös tekevät kilpauran siitoskäytön lisäksi. Tilalla on pienimuotoista tuntitoimintaa, joten kaikki ponit pääsevät tekemään ratsun töitä eri tasoisten lasten kanssa. Hanna ratsuttaa itse kaikki kasvattinsa, jonka jälkeen ne pääsevät pikkuhiljaa mukaan tuntitoimintaan. Tuntilaisista myös useat kilpailevat Hannan poneilla. Tällä tavalla on mahdollista saada tuloksia ja näkyvyyttä omille kasvateille. Tällä hetkellä ratsastuskäytössä on viisi vanhempaa tammaa jalostusori Marvinin lisäksi. Nuoria poneja on kasvamassa kolme kappaletta ja mukaan mahtuu vielä kaksi tammaa, joilla on allaan tämän kesäiset varsat. 

Tarkoituksena on tehdä muutamia connemaravarsoja vuosittain, ensi vuodelle odotetaan kolmea varsaa. Tulevaisuuteen kuuluu myös pienessä mittakaavassa puoliverivarsojen kasvatus.  

Kuvat ja teksti Leena Kahisaari

IMG 6896 hanna ja Sternbergs Marvin  

Hanna ja tilan uusi jalostusori Stenbergs Marvin

IMG 3554 ohana domhnall dash ja milena hukkanen

Jalostusori Ohana Domhnall Dash ja ratsastajansa Milena Hukkanen. 

IMG 3554 ohana domhnall dash ja milena hukkanen

Woolpacks Sweetie Pie ja Hanna laatuponikilpailussa vuonna 2009

IMG 6958 Ohana Maleficent Ohana Kassiopeia Kashel ja Ohana Lady Lannister

Nuoret tammat Ohana Maleficent, Ohana Kassiopeia Kashel ja Ohana Lady Lannister nauttivat kesälomastaan laitumella. 

© Turun Hippos Ry 2021   •   Sivut WebGarden Oy